Mevsimsel geçişler süratle tesirini gösterirken soğuk algınlığı üzere üşütmeye bağlı bulaşıcı hastalıklar da ortaya çıkmaya başladı. Beslenme Uzmanı Tuğba Türkcan, bilhassa son günlerde güzelce artış gösteren grip türevi hastalıklardan korunmanın yollarıyla ilgili bilgiler verdi.
Türkcan, hava sıcaklıklarındaki ani değişikliğin ve mevsimsel geçişlerin son devirde düzgünce tesirini gösterdiğini belirterek, soğuk algınlığı üzere hastalıklara yakalanma riskinin de artış gösterdiğini aktardı.
Bulaşıcı hastalıklara karşı korunmanın yolunun bağışıklığın güçlendirilmesinden geçtiğini vurgulayan Arş. Gör. Tuğba Türkcan, bağışıklık güçlendirici çorba tanımı vererek, vitaminlerin de ne sıklıkla kullanılması gerektiğini anlattı.
“STRES VE TELAŞ BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIYOR”
Maske kullanımının da azaldığı ortamlarda daha süratli bulaşan salgın, burun akıntısı, öksürük, ateş üzere belirtilerle hastalığın kendisini gösterdiğini söyleyen Türkcan, bağışıklık sisteminin soğuk algınlığından kanser üzere önemli durumlara kadar her şeyle savaştığını belirtti.
Türkcan, “Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin kimi ek yolları; uygun beslenmek, fizikî olarak etkin olmak, sağlıklı tartısı korumak, gereğince uyumak, sigara içmemek ve alkol kullanımından kaçınmaktır. Birebir vakitte “stres ve tasayı azaltmak, bağışıklık sıhhatinin anahtarıdır” da diyebiliriz.
Su içmek de her zamanki üzere burada da bağışıklık sistemi için epeyce değerli. Soğuk algınlığının müddetini azaltmak içinse C vitamini bakımından güçlü içerikler tüketilmeli. Bu yüzden beslenmenize portakal ve çilek üzere meyvelerin yanı sıra domates, brokoli ve ıspanak üzere yiyecekleri de eklemelisiniz” dedi.
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en değerli yolunun meyve, zerzevat ve et eserlerindeki vitaminleri bedene doğal beslenme yolları ile almak olduğuna dikkat çeken Türkcan, “Bunun yanı sıra hastalık periyotlarında doktor kontrolü ile alınması gereken C, D, Mürver ve Çinko üzere vitaminler de hastalığın güzelleşme sürecini kısaltmaları ile biliniyor” dedi.
BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ ÇORBA TARİFİ
Tavuk suyu çorbasının bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı A ve C vitaminleri, magnezyum, fosfor ve antioksidanları içerdiği için bağışıklık sistemini desteklediğini belirten Beslenme Uzmanı Türkcan, hastalık periyotlarında konutta çarçabuk yapılabilecek bağışıklığı güçlendiren çorba tanımı verdi.
Türkcan, tanımı şöyle sıraladı: “3 yemek kaşığı zeytinyağı. 1/2 büyük soğan, dilimlenmiş. 1/2 su bardağı havuç, dilimlenmiş. 1/2 bardak kereviz, dilimlenmiş. 1 büyük kemiksiz tavukgöğsü (Küçük kesimler halinde kesilmiş). 2 diş sarımsak. 5 su bardağı tavuk suyu. 1-1/2 çay kaşığı kekik. 5-6 yaprak ıspanak. 1 avuç fasulye.
Hazırlanışı ise şöyle; bir tencerede yağı ısıtın. Havuç, kereviz, soğan ve tavuğu ekleyin ve orta ateşte tavuk kahverengileşinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirin. Sarımsak ekleyin ve 1 dakika daha pişirin. Tavuk suyu ve kekik ile karıştırın. Orta sıra karıştırarak tavuk büsbütün pişene kadar yaklaşık 5 dakika kaynamaya bırakın. Tencereye ıspanak ve fasulyeyi ek edin ve fasulyeler yumuşayana kadar 5 dakika daha pişirin.”